Aktörer

Läs om projektets aktörer och deras input

LTU - Karl Andersson

Professor i distribuerade datorsystem och verksamhetsledare

0910-585 364

karl.andersson@ltu.se


Karl Andersson är professor i distribuerade datorsystem och verksamhetsledare vid LTU, samt tf. verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT).

Vid CDT samverkar Luleå tekniska universitet och IT-branschen. Här möts forskning, design och innovation, varvid CDT erbjuder en integrerad miljö för människor, infrastruktur, verktyg, processer och tjänster för forskning. Här utvecklas och testas nya distansöverbryggande tekniker och dess tillämpningar.

CDT har över 20 års erfarenhet av att leda samverkansprojekt inom området och är projektets koordinator.

LTU - Jaap van de Beek

Professor i signalbehandling

0920-493 383

jaap.vandebeek@ltu.se


Jaap van de Beek arbetar som professor och ämnesföreträdare i signalbehandling vid LTU.

LTU inrättade år 1988 Sveriges första professur i signalbehandling. Forskningen är inriktad på utveckling av signalbehandlingsalgoritmer baserade på statistiska modeller och omfattar delområdena flexibel radiokommunikation, signalbehandling för mättekniska tillämpningar samt bildanalys tillämpat på processindustriella problem.


LTU - Annika Svensson

Centrum för Distansöverbryggande Teknik (CDT)

070-591 04 23

annika.c.svensson@ltu.se

Annika Svensson är civilingenjör och arbetar med projektledning vid CDT. Projektledning blir också hennes huvudsakliga uppgift i det här projektet. Annika har omfattande erfarenhet inom affärs- och teknikutveckling från bland annat Ericsson där hon arbetade med telekomsystem för både fast telefoni och mobiltelefoni.

LTH - Per Ödling

Professor i telekommunikation

070-559 13 44

per.odling@eit.lth.se

Per Ödling är professor i telekommunikation vid Lunds tekniska högskola. 


Netmore - Johan Jober

Teknisk chef

073-172 30 01

johan.jober@netmore.se

Johan Jober är civilingenjör, entreprenör och en av grundarna av Netmore. Han har lång erfarenhet från arbete med mobilsystem vid Ericsson och olika mobiloperatörer och är en av Sveriges ledande experter inom radioteknologi. Netmore erbjuder lokala nät för företag, fastighetsägare och offentliga organisationer som är anpassade efter kunden krav och behov. På så sätt erbjuds operatörsneutrala nät som är verksamhetsanpassade för mobiltelefoni och data. De lokala mobilnäten kan användas i landsbygden på platser som har dålig täckning och på så sätt ger man t ex en byaförening en möjlighet att själva ta kontrollen över att byn ska ha bra mobiltäckning. 

Inom projektet svarar Netmore för de tekniska lösningarna.

IT Norrbotten - Jonas Tiger

Bredbandskoordinator och landsbygdsutvecklare

jonas.tiger@itnorrbotten.se

Jonas Tiger arbetar som bredbandskoordinator på Region Norrbotten. Regionala bredbandskoordinatorer ska enligt regeringsbeslut verka för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor, samt fungera som kontaktpunkt för offentliga och privata aktörer inom området. I Norrbottens län har bredbandskoordinatorer fokus på bredbandsutbyggnad i glesbygd och ansvarar för landsbygdsfrågor. I arbetet ses bredband och digitalisering av samhället som en service för glesbygd.

Region Norrbottens del i projektet handlar om att fokusera på behoven som företag och människor i glesbygd har. Norrbottens län är dubbelt så stort som Sveriges näst största län, Västerbottens län, men har hälften så många invånare. Jonas Tigers fokus blir extrem glesbygd.

BI Nordic AB- Anders Hedlund

Medgrundare och specialist på dataanalys och mätteknik

070-323 6453

anders@binordic.com

BI Nordic verkar inom business intelligence med analys av data, främst inom telekom och gruvindustrin.

Anders Hedlund har en lång bakgrund inom mätteknik från bland annat Ericsson. Han har arbetat med planering och optimering av mobila telekomnät genom hela resan från 2G, 3G, 4G och nu 5G, med radiogränssnitt och slutanvändarkvalitet i fokus. BI Nordic bistår projektet med erfarenhet och teknisk kompetens inom dessa områden.

Region Västerbotten - Eva-Marie Marklund

Bredbandskoordinator
070-585 05 76
eva-marie.marklund@regionvasterbotten.se

Eva-Marie Marklund arbetar som bredbandskoordinator i Västerbottens län och var dessförinnan VD vid AC-Net.

Enligt regeringsbeslutet ska man verka för samordning, samverkan och samarbete i bredbandsfrågor och fungera som kontaktpunkt för sådana frågor i respektive län. Konkret innebär det bl a att samla aktörer inom bredbandsområdet och försöka få till en så bra utbyggnad som möjligt genom samförläggning och hitta innovativa lösningar i områden där det är svårt att nå ut.

Bredbandskoordinatorn ska också stödja kommunerna i sitt arbete kring bredbandsutbyggnad och planering, öka förståelsen mellan bredbandsutbyggnad och efterfrågan av digitala tjänster och samverka med Post- och telestyrelsen för att identifiera brister och problemområden i Västerbotten.

Region Västerbottens del i projektet handlar om att fokusera på behoven som företag och människor i glesbygd har.

Region Västerbotten - Pia Kristiansson

Projektledare, Närsjukvården i Södra Lappland

070-600 73 02

pia.kristiansson@regionvasterbotten.se

Södra Lapplands närsjukvårdsområde innefattar kommunerna Malå, Sorsele, Lycksele, Storuman, Dorotea, Vilhelmina och Åsele.

Södra Lappland har valts ut som ett av fyra modellområden där region, kommuner och andra intressenter ska testa arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen mot en god och nära vård.

Modellområdet ska gå före och vara en förebild för resten av Sverige hur en modell för glesbygd kan se ut. Vi har lång erfarenhet av att utveckla lösningar för att överbrygga avstånd. Ett exempel är de virtuella hälsorummen dit invånare i glesbygd kan gå för att göra en hälsoundersökning och ha kontakt med läkare och sjukvårdspersonal, helt digitalt på distans.

Det finns många kroniska sjukdomar där man med utvecklad teknik och digitala lösningar skulle kunna öka livskvalitén för dessa patienter.

Organisationens del i projektet handlar om att beskriva de särskilda behov av uppkoppling som vård i glesbygd ställer.

Ericsson AB - Elmar Trojer

Research

072-7242157

elmar.trojer@ericsson.com

Ericsson är en av världens ledande leverantörer av informations- och kommunikationsteknologi (ICT) till tjänsteleverantörer. Omkring 40 procent av världens mobiltrafik går genom nät byggda av Ericsson. De utvecklar spjutspetsteknologi och tjänster som är enkla att implementera, använda och skala efter behov, vilket bidrar till deras kunders framgång i den digitaliserade världen. I mer än 140 år har deras idéer, teknik och medarbetare bidragit till att utveckla världen, människor, företag och samhället i stort.

Radio Innovation Sweden AB- Prajeet Patel

VP, Business Development

+46 70 773 23 50

Prajeet@radioinnovation.net


Radioinnovation Sweden arbetar med avancerad transformationsteknologi inom mobil LTE och IP-trafik, modulära phased array-antenner och gröna energilösningar. I projektet svarar Radio Innovation för antennlösningar.




Skogforsk- Petrus Jönsson

Bitr. programchef för forskningsprogrammet Driftsystem.

 070-528 85 83

Petrus.Jonsson@skogforsk.se

Forskningsprogrammet Driftsystem omfattar teknik, metod och organisation för skogsbrukets alla operationer - skogsvård, avverkning, terrängtransport samt vidaretransport. I projektet kommer 5G att prövas och jämföras mot alternativa lösningar, både för fjärrstyrning lokalt vid avverkningstrakten och från längre avstånd. Projektet kommer att utföras i det nyligen etablerade Troëdsson Forestry Teleoperation Lab och undersöka olika aspekter av fjärrstyrning av skogsmaskiner.

Lennox PR - Robert Svensson

Huvudansvarig konsult vid Lennox Public Relations

076-175 55 32

robert.svensson@lennoxpr.se

Lennox PR är en strategisk kommunikationsbyrå med stort engagemang i samhällsfrågor. Lennox bidrar med kommunikationsstöd inför, under och efter projektet.

Totalförsvarsstiftelsen- Freddy Jönsson Hanberg

Grundare Totalförsvarsstiftelsen

freddy.jonsson.hanberg@totalforsvar.org


Freddy Jönsson Hanberg är reservofficer sedan 30 år, varav 10 år på heltid. I Försvarsmakten har han varit verksam nationellt och internationellt inom ledning och logistik. Han arbetar som chef för strategisk rådgivning på MW Group, som rådgivare till RISE i totalförsvarsfrågor och är ledamot av SIS Tekniska kommitté 494 Samhällssäkerhet.

Han är också grundare av Totalförsvarsstiftelsen som bland annat är remissinstans för regeringens utredningar, bedriver studier på totalförsvarsområdet, delar ut stipendier och etablerar nätverk för samhällsrobusthet.

Totalförsvarsstiftelsen bidrar i studien med ett helhetsperspektiv på kommunikation i ett totalförsvarsperspektiv. Det kan t.ex. röra energiförsörjning av basstationer, fungerande livsmedels- och drivmedelsförsörjning med stöd av fungerande kommunikation eller att beställnings- och betalningslösningar är redundanta och klarar kris och krig

MW Group-Sakarias Strand

Affärsområdeschef för MW Cyber

sakarias.strand@mwgroup.se

Generalist med erfarenhet av affärsutveckling och att bygga och driva team emot att nå sina mål. Arbetar med att utveckla MW Groups affärsområde inom cybersäkerhet med visionen att bygga ett nordiskt alternativ för uppkoppling och säker kommunikation.

MW Group är ett försvars- och säkerhetsföretag verksamma på den nordiska marknaden med global leveransförmåga. MW Group levererar tjänster till organisationer och företag som är vitala för samhällsviktiga funktioner. Inom vårt affärsområde MW Cyber levererar vi idag rådgivning, egenutvecklad hård- och mjukvara med tillhörande säkerhetstjänster kopplat till kommunikationsnätverk och intrångsdetektering för samhällsviktiga aktörer och försvar. 

SVA- Öjar Melefors

Säkerhetsspecialist, Docent, Statens Veterinärmedicinska Anstalt 

073-040 77 94

ojar.melefors@sva.se

SVA är en statlig expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. Myndigheten ligger under Näringsdepartementet.

SVA ser att det är viktigt att myndigheter är med som behovsägare på ett tidigt stadium. SVA övervakar djurhälsan och får in provmaterial från alla delar av landet och ser ett grundläggande behov av goda kommunikationer. Välfungerande kommunikationssystem är också centrala för SVA:s arbete ihop med Försvarsmakten och de frivilliga försvarsorganisationerna för att återuppbygga det svenska totalförsvaret och skapa en förbättrad krisberedskap. 

EBPA- Jessica Giandomenico

Analys- och utbildningschef

073-519 92 09

jessica.giandomenico@earhart.se

Jessica Giandomenico är analys- och utbildningschef på Earhart Business Protection Agency, och jobbar med frågor gällande informationssäkerhet, cybersäkerhet och analyser av informationspåverkan. Hon ansvarar även för EBPA:s utbildningar inom dessa områden. Jessica kommer jobba med just informationssäkerhet i detta projekt.

EBPA- Hanna Linderstål

CEO

073-519 10 70

hanna.linderstal@earhart.se

Hanna Linderstål är VD för Earhart Business Protection Agency, som arbetar med virtuell risk- och krishantering, cybersäkerhet och analyser av informationspåverkan. I det här projektet kommer hon främst att arbeta med informationssäkerhet. Hanna har över 20års erfarenhet av informationssäkerhetsarbete. 

Hexatronic- Magnus Staflund

Business Manager

070-188 36 37

magnus.staflund@hexatronic.com

Magnus Staflund jobbar som affärsutvecklare inom fiberoptisk infrastruktur och kundansvarig i norra Sverige mot lokala stadsnät och nätägare.

Med smartare och tillförlitliga produkt- och systemlösningar för passiv fiberinfrastruktur driver Hexatronic på den digitala omvandlingen till nytta för samhälle, företag och privatpersoner.

I projektet utvecklar Hexatronic nya tekniska lösningar för att möjliggöra projektens syfte och mål på ett effektivt sätt

Trafikverket- Stig Ekestorm

Senior projektledare, Verksamhetsområde Informations- och kommunikationsteknik (IKT)

010-123 17 23

stig.ekestorm@trafikverket.se

Stig Ekestorm är senior projektledare vid Trafikverket IKT med fokus på framtida robusta och säkra telekommunikationslösningar för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar.

Stig har långvarig erfarenhet inom ledningssystem-, IT- och telekommunikationsområden. Han har sin bakgrund från försvars-, telekom- och IT-sektorer, såväl inom statliga myndigheter som det privata näringslivet, både nationellt och internationellt. Stig ska stödja projektet med erfarenheter och kompetensområden inom Trafikverket, främst avseende telekommunikationsinfrastruktur.

Frivilliga Flygkåren- Lars-Göran Johansson

Flygchef 

070 737 12 54

lars-goran.johansson@ffk.se

I projektet kommer vi bistå med expertkunskap i flygrelaterade frågor och hur de kan vävas ihop med Frivillig Försvarsverksamhet. Som flyglärare , tidigare reservofficer och som kontrollant för Transportstyrelsen har Lars-Göran expertis inom flygande verksamhet, och med 15 år i ledande befattning i Frivillig Flygkåren även stor kunskap inom frivillig försvarsverksamhet.

Samarkand2015 - Lars Lindblom

VD

070- 604 65 15

lars.lindblom@samarkand2015.com

Lars Lindblom är VD på det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015, med verksamhet inom Ludvika och Smedjebackens kommuner. Samarkand är en samordnade kraft och ett forum för infrastrukturfrågor i Ludvika och Smedjebacken. Vi fungerar som en pådrivare i frågor som berör bredbandsutbyggnad, järnvägstrafik, vägtransporter och bostäder. Samarkand arbetar med att utveckla regionen i stort och för att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft. Förutom en attraktiv arbetsmarknad är möjlighet till bra utbildning, samhällsservice och en livsmiljö som tilltalar hela familjen också viktiga delar.